művész


Ligeti András

Ligeti András

Született: 1953. augusztus 5.

Ligeti András magyar hegedűművész és karmester. Pécsen született.

Életpályája:

Ligeti édesapja muzsikus volt, így az ő hatására már gyermekkorában élénk érdeklődést mutatott a zene iránt, és hamar megfogalmazódott benne a gondolat, hogy ő is zenész lesz. Mindössze tizenhét éves volt, amikor felvételt nyert a Liszt…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Ligeti András magyar hegedűművész és karmester. Pécsen született.

Életpályája:

Ligeti édesapja muzsikus volt, így az ő hatására már gyermekkorában élénk érdeklődést mutatott a zene iránt, és hamar megfogalmazódott benne a gondolat, hogy ő is zenész lesz. Mindössze tizenhét éves volt, amikor felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol először 1970 és 1976 között a hegedű főtanszakon Halász Ferenc, majd 1974–1979 között a karmesterképzőben Kórodi András tanítványa volt. Hegedűművészi tanulmányai befejezése után a Zeneakadémia tanársegéde és a Magyar Állami Operaház koncertmestere lett.

1975-ben megnyerte a Weiner Hegedűversenyt Budapesten, majd 1980-ban az egyesült államokbeli Indiana University Szonáta Vecsernye versenyén lett első helyezett.

1980-tól Solti-ösztöndíjasként a bécsi Zeneakadémián Karl Österreicher professzor tanítványa lett. 1981–1985 között a Magyar Állami Operaházban folytatott karmesteri tevékenységet. 1986-ban Bécsben a neves karmester, Claudio Abbado asszisztense, majd közeli munkatársa lett, s ez lehetővé tette számára, hogy tovább tökéletesítse tudását, később a Mahler Ifjúsági Zenekar irányítását is rábízták. 1988-ban megválasztották a Magyar Zeneművészeti Társaság elnökségi tagjának. Abbado asszisztenseként működött közre Kurtág György és Samuel Beckett Mi is a szó (What is the Word (Op. 30.)) című művének 1991-es ősbemutatóján. Ezután az 1990-es években több huszadik századi zeneszerző művének ősbemutatójának vagy magyarországi premierjének a vezénylését vállalta magára. Ebben az időszakban többek között Kurtág György, Jeney Zoltán, Vidovszky László, Igor Sztravinszkij, Luciano Berio és Alfredo Casella műveit dirigálta.

A nyolcvanas évek közepe felé kezdett felfigyelni rá a nemzetközi zenei élet. Ekkortól kezdve rendszeresen dirigált hazai és külföldi zenekarokat vendégkarmesterként. Többek között a Suisse Romande, az izraeli, a BBC, a drezdai, a dortmundi és a Bergeni Filharmonikusok, a Japán Kamarazenekar és a római Santa Cecilia Akadémia rendszeresen visszatérő vendégkarmestere lett. Közben rendszeresen együtt dolgozott az English Opera North társulatával is, illetve öt éven át a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, majd három évig igazgató karmestere volt.

1997-től kezdődően 2008-ig volt a Telekom Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatója,irányításával a zenekar külföldön is komoly hírnévre tett szert. 2001-ben az Nyugat-Ausztráliai Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és első állandó vendégkarmestere lett. Közben egyetemi docensként éveken át vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szimfonikus zenekarát, illetve később ugyanitt a karmesterképző munkát is ő irányította. 2005-ben a Taipei Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatója lett.

Ligeti karmesterként rendkívül széles repertoárt tudhat magáénak: nem csak a romantikusok és a 20. századi szerzők műveit vezényli rendszeresen, hanem olykor barokk és klasszicista szerzők műveit is dirigálja. A koncertezés mellett rendszeresen vezényel operaelőadásokat is. Művészetét számos rádió- és hanglemezfelvétel örökítette meg. Munkássága elismeréseként több kitüntetésben részesült.

Díjai, kitüntetései:

Bartók–Pásztory-díj – 1988, 2001
Liszt Ferenc-díj – 1988
Érdemes Művész díj – 2002
Az Olasz Szolidaritás Csillagrendjének Lovagja – 2003
Kossuth-díj 2007

Barátok a hegy két oldaláról - R.Strauss és G.Mahler

Barátok a hegy két oldaláról - R.Strauss és G.Mahler

Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú NonprofitKft
  • Karmester
DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET

DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET

Duna Palota
  • Karmester
Duna Szimfonikus Zenekar - Örömteli alkotások

Duna Szimfonikus Zenekar - Örömteli alkotások

Duna Palota
  • Karmester
Ligeti András 60.

Ligeti András 60.

Concerto Budapest
  • Karmester
ŐSZI BÉRLET / 2.

ŐSZI BÉRLET / 2.

E-Europe Kft.
  • Jelmez
Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny döntő

Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny döntő

Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.
  • Karmester

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!